2017-05-08

De Biersmid

Gefascineerd was hij, toen hij tijdens de praktijklessen brouwerij aan de toenmalige ‘KaHo Sint-Lieven’ te Gent, mocht aanschouwen hoe de vers bereide wort uitbundig door de toegevoegde gist werd omgezet naar een aangenaam schuimend bier. Ondanks de opgedane kennis duurde het nog enkele jaren voordat  Zomergemnaar Koen Van Loo de roerstok ter hande nam en thuis begon met bier brouwen.

IMG_20160328_143459

Het was namelijk een ILVO-collega, Thijs Vanden Nest, die het vuur aan de lont stak door onder de middag over zijn brouwexperiment met zelf gemoute gerst te vertellen dat door een gebrek aan brouwkennis niet het verhoopte resultaat opleverde. Samen besloten ze om het nog eens over te doen. De kookpotten van Chiro Zellik kunnen er nog van meespreken!

IMG_20140920_102207

Bij Koen bleef het niet bij een eenmalig brouwsel en kwam van het één het ander, waardoor de ouderlijke keuken al snel omgevormd werd tot een pop-up brouwzaal.
Als hobbybrouwer smede hij aan enkele gesmaakte recepten en leerde hij gestaag de aroma’s van verschillende mout-, hop en gistsoorten kennen.

IMGP9425

Om niet enkel zijn dichte vriendenkring te laten meegenieten van echt bier, zette hij in 2016 de stap om als De Biersmid enkele van deze recepten in een grote oplage te brouwen.

Het opschalen van deze recepten werd reeds verzorgd door brouwerij Eutropius (Menen) en brouwerij De Feniks (Heule).

~ jong bier moet gisten ~